Skip to main content

Astăzi vorbim despre ce trebuie să NU faci atunci când ai acnee, adică ce lucruri ar trebui să evităm când ne confruntăm cu această problemă. Vă reamintesc totuși ca acest articol nu are scop medical de diagnosticare sau tratare, ci este pur informativ. Atât pentru diagnosticare cât și pentru un tratament personalizat, dermatologul este întotdeauna cea mai bună alegere.

Există multe forme de acnee și multe cauze ale acesteia, dar sunt obișnuințe pe care le avem care s-ar putea să o înrăutățească, așa că haideți să vedem care ar fi aceste lucruri și ce ar trebui să evităm sau să nu facem:

 Stoarcerea coșurilor

Primul obicei nefericit pe care mulți îl avem este stoarcerea coșurilor și a punctelor negre. Sunt și eu vinovată de acest lucru de multe ori. Este clar că există o plăcere deosebită pentru mulți oameni atunci când vine vorba de a stoarce coșuri sau puncte negre, altfel nu ar exista canale de youtube dedicate acestul lucru. Doar că din păcate, atunci când facem asta acasa nu facem altceva decât să producem mai multă inflamație în acel loc, putem infecta zona fără să vrem și putem cauza cicatrici nedorite foarte ușor, mai ales când folosim unghiile în acest proces.

Soluția ideală este să aplicăm un produs de tratare (pimple patch) și să nu atingem prea mult locul, iar dacă nu ne putem abține, măcar să folosim buricul degetului și o igienă deosebită. Nu recomand, știu doar că nu toată lumea se va abține. Caroline Hirons are un capitol dedicat acestei probleme în cartea a și pe blog dacă nu mă înșel. Există și proceduri în cabinete pentru scoaterea punctelor negre, așa că dacă avem posibilitatea, mai bine mergem la un specialist.

Scrubing sau exfolierea fizică/mecanică

Numarul 2 in ce să nu faci când ai acnee este exfolierea fizică a tenului, adică scrub-urile. Acneea este o patologie inflamatorie și posibil bacteriană de multe ori. Prin procesul de frecare, sau prin produse abrazive noi irităm mai tare pielea și plimbăm bacteriile dintr-o parte a feței în alta, astfel mărind problema în loc să o ajutăm.

Evitarea cremei de hidratare

Al treilea obicei dăunator este evitarea cremelor de hidratare. Deși coșurile nu apar doar la persoane cu pielea mai grasă, în multe cazuri sunt asociate, iar tendința este să uscăm tenul foarte mult, crezând că acest lucru va ajuta în combaterea coșurilor. Doar că acest lucru debalansează tenul și mai mult, în loc ca celulele să se poată concentra pe repararea inflamației, se concentreaza pe faptul că pielea e dezhidratată și bariera e compromisă. Astfel vor produce mai mult sebum pentru a combate acest lucru. Soluția este folosirea unei creme cu textură ușoară, dar nu să sărim complet peste.

Combinarea tuturor ingredientelor de tratare a acneei în aceeași rutină

Patru, una dintre cele mai mari greșeli: combinarea ingredientelor de tratare a acneei. Există bineînțeles combinații de ingrediente active care funcționează, dar acestea trebuie prescrise de un dermatolog. Dacă noi încercăm să punem pe față și acid salicilic și glicolic și peste adăugăm și niște retinol, s-ar putea să ne trezim a doua zi cu o arsură sau o dermatită frumoasă pe față. Less is more. Dacă nu ne-a recomandat dermatologul să combinăm ceva, mai bine o luăm încet și treptat, cu un ingredient o dată și treptat poate mai adăugăm ceva după ce ne documentăm dacă ele sunt compatibile sau nu. Lesson: Don’t burn your face off.

Rutina fără protecție solară (SPF)

SPF-ul. Acesta o să rămână lait motivul de pe acest blog. Nu săriți peste SPF. Soarele nu va face altceva decât să potențeze orice inflamație, iar dacă cumva folosiți produse de tratare cum sunt anumiți acizi sau ceva pe baza de vitamina A, riscul de cicatrici și pigmentare sunt uriașe fără SPF. Dacă nu sunteți multumite de crema pe care o aveți, încercați și alte formule, până la urmă sigur veți găsi una potrivită pentru voi.

Machiajul 24H ultra rezistent

Șase, deși ador machiajul, altfel nu mi-aș putea face job-ul, nu aș sări niciodată să recomand fonduri de ten foarte rezistente și multă pudra unei persoane cu acnee. Este foarte adevarat că simțim nevoia să acoperim tenul atunci când avem diverse probleme. Doar că în anumite cazuri este posibil să înrăutățim situația, bineînțeles depinzând foarte mult și de produsul folosit.

Aș sugera ceva mai ușor, poate dermato-cosmetic și venit cu un pic de concealer strict pe coșulete. Arată de multe ori mai bine decât acea senzație de mască pe față și este mai ușor de demachiat complet. Acestea fiind spuse, știu că nu este ceva ce va fi complet respectat de toata lumea, așa că sugestia mea ar fi să aveți mare grija la a demachia tenul corespunzător în fiecare seară.

Demachierea și curățarea incompletă sau prea dură a tenului

Ceea ce ne aduce la punctul 7: greșeli în curățarea tenului. Soluțiile de curățare lăsate pe față (șervețele demachiante, ape micelare dure). Ne putem demachia fie cu un ulei sau balsam care sunt preferatele mele, fie cu o apă bifazică sau o apă micelară. Niciuna nu ar trebui să rămană pe ten. Ele trebuie să fie spălate de pe față cu o soluție foarte fină de curățare, sau folosite de două ori în cazul uleiurilor și balsamurilor emulsifiante. Curățarea excesivă, adică folosirea săpunului, soluțiilor spumante foarte dure, sau spălarea pe față de multe ori pe zi va afecta și ea bariera pielii și va produce mai multă iritație. O soluție de curățare prea dură va obliga tenul să producă mai mult sebum pentru a compensa și din nou vom înrăutăți situația.

Folosirea formulelor cu potențial de iritare mare în exces.

Nici un ingredient nu este rău sau bun de sine stătător. Formula contează enorm. Având în vedere că pielea este sensibilizată, eu as evita ân perioada de tratare ingrediente care pot produce alergii sau dermatite de contact. Nu trebuie să fie ceva permanent, doar până când tenul este într-un stadiu mai echilibrat. Ingediente cu un potențial de iritare mai mare sunt: parfumuri și uleiuri esențiale în cantități mari, uleiul de cocos (care este și comedogenic), extracte de plante nenecesare foarte aromate și creme cu prea mult ulei in ele.

Nu înseamnă că nu putem folosi uleiuri deloc, dar ne rezumama la cele cu o cantitate de acid linoleic mai mare. Bineînțeles că pot exista și aici multe excepții. Fiecare piele este diferită și fiecare vom reacționa la anumite ingrediente așa că în cazul acneei cred că este mai bine să începem cu produse mai simple. În categoria de produse iritante intra de multe ori și măștile DIY și produsele ultra naturale.

Lenjeria de pat scchimbată prea rar

Punctul 9 este unul la care nu m-am gândit mult timp, până când am observat câteva coșuri care îmi apăreau mereu noaptea. Lenjeria de pat, mai exact fețele de pernă din bumbac. Fețele de pernă de bumbac tind să absoarbă umezeala și să se încălzească pe timpul nopții. Acestea trebuie spălate des, pentru că pot acumula bacterii în fibră și mai apoi afecta tenul. Înafara de curățarea feței de pernă mai des, o sugestie este schimbarea cu o față de pernă din matase. Aceasta ajută și la menținerea unei temperaturi mai joase, nu absoarbe bacteriile la fel și ajută chiar și părul să nu se încurce pe timpul nopții.

Renunțarea rapidă la tratament

Ultimul punct este unul foarte important. Dacă ați fost la dermatolog și ați încercat tratamentul o lună fără rezultate, sau ați observat o înrăutățire, nu renunțați. De multe ori durează 3 luni ca tenul să se obișnuiască cu tratamentul fiind unul poate mai dur și poate încă 3 ca acesta chiar să înceapă să funcționeze foarte bine. Sugestia ar fi să continuați. Bineînțeles, dacă au trecut 6 luni și nu aveți rezultate, sau aveți efecte secundare îngrozitoare, nu este tratamentul potrivit și trebuie să mergeți la dermatolog să schimbați abordarea. Poate în anumite cazuri trebuie să mergeți la alt medic, dar nu renunțați.

Până data viitoare vă urez să fiți blânzi cu voi și cu ceilalți și să rămâneți curioși!

Pentru că nu sunt dermatolog și consider că trebuie să urmărim experți în subiectele pe care le discutăm, aș fi tare fericită dacă dați un ochi peste sursele pentru acest articol și alte recomandări:

Acne.org

Video-ul care a inspirat articolul: Dr. Sam

Leave a Reply