Heya! În articolul acesta discutăm despre demachiante. Care este rolul demachiantelor? De câte feluri sunt și care este potrivit pentru fiecare dintre noi.
Așa cum le spune și numele, demachiantele au ca rol eliminarea machiajului de pe piele. În functie de tipul lor, unele pot funcționa și ca soluție de curațare pentru față (adică pasul 2), altele nu.
Parfumul în demachiante
O să observați că menționez care produse conțin parfum și care nu. Acest aspect este important pentru un 3-5% dintre cititori care suferă de alergii și dermatite de contact. Este un aspect important și pentru persoanele cu brariera sensibilizată (acnee, rozacee și orice afecțiune care are la bază inflamație). În afară de aceste persoane, parfumul nu este ceva ce ar trebui să ne îngrijoreze în mod deosebit. Se estimează că doar un maxim de 5% din populație dezvoltă alergii la produsele cosmetice. De asemenea, nu toate parfumurile au același potențial alergenic. Parfumurile de origine naturală, cum sunt uleiurile esențiale au un potențial un pic mai mare. Lista alergenilor din UE este un loc unde puteți găsi mai multe informații despre fiecare în parte.
Un alt aspec important în dezvoltarea alergiilor este timpul de contact cu potențialul alergen, adică la o expunere mai mare și riscul este mai mare. Produsele de curățare și demachiantele nu rămân pe tenul nostru. Parfumul are un timp de contact cu pielea foarte scurt ceea ce îl face complet inofensiv pentru marea majoritate a persoanelor. Acesta este motivul pentru care eu folosesc produse de curățare parfumate de multe ori, dar câteva dintre preferatele mele sunt fără parfum, dupa cum veți vedea mai jos.
Am încercat să introduc recomandări de produse și pentru un buget limitat, dar dacă în anumite categorii nu există această opțiune este strict pentru că nu am găsit un produs care să se încadreze atât ca preț cât și ca eficacitate.
1. Demachiantele de tip apă micelară
Incep cu această categorie, pentru că este una dintre cele mai populare. Apele micelare au fost revoluționare atunci când au apărut, datorită integrării particulor sferice numite micele în apă. Așa a fost conceput un lichid neuleios, dar foarte eficient în eliminarea machiajului. Un alt motiv important pentru care acestea sunt atât de populare este faptul că putem găsi ape micelare excelente la prețuri mici. Există diferențe bineînțeles între apele micelare din comerț. Unele sunt mai blânde decât altele în funcție de compoziție. Pentru a le folosi avem nevoie de o cotonetă, ceea ce poate fi nesustenabil și dăunator mediului. Putem totuși opta pentru cotonete reutilizabile din bumbac sau bambus.
Apa micelară este o metodă preferată de makeup artisti pe set sau la salon. Nu necesită clătire deci este regăsită în orice kit profesional, dar este foarte iubită și de multe persoane pentru demachierea de seară.
Eu personal nu consider apa micelară cea mai grozavă ideea pentru demachierea zilnică acasă. O dată pentru ca este o metodă care consumă mai mult timp decât alte metode. Consumă multe cotonete pentru a demachia complet tenul și necesită un pic de frecare. În funcție de compoziție, în timp, poate dezhidrata tenului anumitor persoane pentru că acele micele care acționează ca un surfectant ramân pe piele. Părerile sunt împarțite când vine vorba despre acest aspect. Sunt dermatologi și esteticieni care le recomandă, dar și mulți care nu le recomandă fară clatirea ulterioră. De aceea, aș numi apa micelară un demachiant, folositor mai ales atunci când nu suntem acasă, dar nu neaparat o soluție de curațare a tenului ideală.
Apele micelare sunt potrivite pentru: Toate tipurile de ten
Demachiante de tip apă micelară recomandate:
Bioderma Sensibio H20 NU conține parfum. Alte variante ale acesteia conțin parfum, dar sunt foarte bune și ele.
*buget limitat:
Garnier Skin Naturals NU conține parfum. Varianta cu trandafiri conține, așa că atenție celor atunci când o selectați în magazin. Arată asemănător.
2. Demachiante bifazice
Aceste demachiante sunt cele în care este vizibilă porțiunea de ulei, separată de cea de apă. Sunt asemanatoare apelor micelare ca și utilizare, dar se agită totuși înainte de folosire. Demachiantele bifazice foarte eficiente pentru demachierea machiajului waterproof, mai ales atunci când vine vorba de ochi. Partea negativă este că lasă o urmă uleioasa pe ten, deci necesită clătire. Aceași problema cu utilizarea a multe cotonete apare și aici. Pentru mine personal, nu sunt o opțiune care să ma atragă, deși în kitul profesional prefer să am și această opțiune. În cazul în care trebuie să demachiez rapid ceva waterproof este o alegere perfectă. Tot asemenea apelor micelare și apele bifazice se găsesc la prețuri destul de reduse.
Demachiantele bifazice sunt potrivite pentru: Toate tipurile de ten, dacă sunt curățate mai apoi cu un al doilea pas
Demachiante bifazice recomandate:
*buget limitat:
Garnier Skin Naturals – Conține parfum.
3. Demachiante de tip lapte de curățare sau cremă de curățare
Acestea sunt de multe ori variante care pot fi considerate și soluții de curațare pentru când nu avem machiaj pe față și sunt adesea foarte blânde. Din experiența mea de până acum, nu sunt cele mai eficiente în a demachia un machiaj sau SPF rezistente la apă. Pot fi suficiente pentru un machiaj ușor de zi cu zi. Pot fi folosite și ca pas singur de curațare dimineața.
Laptele și cremele de curățare sunt potrivite pentru: Tenurile normale, uscate și sensibile
Demachiante de tip lapte de curățare sau cremă recomandate:
Academie Aromatherapy Lait Demaquillant – Conține parfum.
4. Demachiante tip ulei lichid
Demachiantele de tip ulei lichid împreună cu urmatoarele categorii sunt cele mai eficiente metode de demachiere. Demachiantele tip ulei se folosesc pe pielea uscată întotdeauna, se masează ușor pentru dizolvarea machiajului și a SPF-ului și se clătesc cu apă. Cele mai bune formule, se vor transforma din ulei în lapte și vor lăsa pielea curată, fără o senzație uleioasă.
Pot fi folosite împreună cu o cârpiță de curățare, de altfel și variantele de mai sus pot fi șterse cu acestea. Nu știu cum se numesc în romana, în engleza sunt fie face cloth, wash cloth, muslin, wash flannel. Acestea pot fii din microfibră, din bambus sau din bumbac. Cele din microfibră nu sunt prea sustenabile. Am aflat acest lucru relativ recent, pentru că atunci când sunt spălate lasă în apă particule mici de microbibră, care sunt dăunătoare pentru viața acvatică. Soluția este o pungă specială în care se spală.
Uleiurile demachiante sunt potrivite pentru: Tuturor tipurilor de ten ca pas de demachiere, doar tenurilor normale și uscate ca produs unic
Demachiante de tip ulei lichid recomandate:
Deviant Skincare Enzymatic Cleansing Oil – NU conține parfum.
PAI SKINCARE – Light Work Rosehip Cleansing Oil – Conține parfum de origine naturală.
L’ Occitane Cleansing Infusion – Conține parfum de origine naturală.
5. Demachiante gel care se transformă în ulei
Demachintele gel care se transformă în ulei sunt un tip de formulă mai nouă și foarte interesantă. Acestea se transformă în ulei atunci când ating pielea și mai apoi în lapte când ating apa. Sunt din nou potrivite tuturor tipurilor de ten și foarte placute ca experiență. Nu sunt chiar la fel de eficiente ca și un ulei sau balsam de curățare, dar pentru persoanele care poartă machiaje lejere, care nu sunt rezistente la apă sunt ideale. Pot fii folosite de sine stătătoare, chiar și pentru o curățare dublă.
Demachiantele hibrid sunt potrivite pentru: Toate tipurile de ten
Demachiante gel care se transformă în ulei recomandate:
JORDAN SAMUEL SKIN The After Show Treatment Cleanser – Există o variantă cu parfum și una fară, cea fară se numește The After Show Treatment Cleanser for Sensitive Skin. Posibil să nu fie suficient pentru anumite tipuri de mascara sau eyeliner rezistente la apă.
REN CLEAN SKINCARE Perfect Canvas Clean Jelly Oil Cleanser – Conține parfum de origine naturală.
Oskia Renaissance Cleansing Gel – Conține parfum de origine naturală. Grija un pic la ochi, daca intră în ochi e posibil să deranjeze un pic.
6. Demachiante de tip ulei solid sau balsam
Demachiantele de tip ulei solid sau balsam sunt preferatele mele în general. Se încăzesc în mâini și se maseaza pe față asemenea uleiurilor, în care se și transformă. Din nou, cele mai bune formule, vor deveni lăptoase atunci când clătim cu apă. Pot fi folosite de sine stătătoare dacă nu simțim că rămane un strat uleios pe piele. Sunt și ele potrivite tuturor tipurilor de ten pentru demachiere. Uleiul dizolva uleiul, deci inclusiv persoanele cu ten gras vor fii încantate de folosirea unui balsam cu o formulă excelentă.
Balsamul de curățare este potrivit pentru: Toate tipurilor de ten ca pas de demachiere, doar tenurilor normale și uscate ca produs unic
Demachiante de tip ulei solid sau balsam recomandate:
Deviant Skincare Cleansing Concentrate – NU conține parfum
Jane Scrivner – Conține parfum de origine naturală.
Emma Hardie Moringa Cleansing Balm – Conține parfum. NuNu se transformă complet în lapte, deci poate fii folosit doar pentru demachiere, nu și pentru curățare, cu excepția persoanelor cu ten uscat.
FARMACY Green Clean -Conține parfum de origine naturală.
Banila Co Clean it Zero – Conține parfum.
*buget limitat:
The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter – Conține Parfum. Nu se transformă complet în lapte, deci poate fii folosit doar pentru demachiere, nu și pentru curățare, cu excepția persoanelor cu ten uscat.
THE INKEY LIST Oat Cleansing Balm – NU conține parfum
Alte tipuri de produse
Acestea sunt tipurile de demachiante pe care le întâlnim în comerț. Există diverse soluții și tip gel care sunt considerate OK pentru demachiere, dar de multe ori acestea sunt mai potrivite doar pt curatare, nu demachiază excelent, mai ales când vorbim despre machiajul ochilor. Probabil ați văzut că nu am menționat servețele demachiante pentru că nu le recomand deloc. Acestea sunt iritante, necesită frecare și nu demachiază complet tenul. Este mai indicat să ne spălăm pe fața cu produse blande.
Sper că aceste informații v-au fost de folos și vă vor ajuta să navigați mai bine piața demachiantelor. Până data viitoare vă urez să fiți blânzi cu voi și cu ceilalți și să rămâneți curioși!
Serie care a inspirat acest articol – Mixed makeup