Skip to main content

Auzim de multe ori despre contractele de sponsorizare pe care fiecare influencer le are și despre lipsa de încredere pe care o putem avea în aceștia. Deci când poți avea încredere într-un influencer ? Atunci când împlinește câteva condiții despre care vom discuta în următoarele rânduri, dar situația ca multe alte lucruri în viață este foarte nuanțată. Vom discuta și despre când nu este o idee bună să avem încredere într-un influencer și cum alegem acele persoane sau situații.

Când ar trebui să ne punem câteva întrebări înainte de a urma sfaturile unui influencer?

 

Mă voi referi cu precădere la zona de beauty, dar nu numai. Eu, la rândul meu urmăresc foarte multe persoane din foarte multe domenii și mi-am creat un fel de lista de reguli pe care o urmez în ceea ce privește încrederea sau lipsa ei. Când NU iau iau în considerare sugestiile unui influencer (sau nu în întregime):

  • Atunci când gusturile acestuia nu se potrivesc cu ale mele. Poate părea evident, dar nu este chiar așa. Atunci când vedem o persoană foarte entuziasmată cu referire la un produs (nesponsorizat) am putea crede că acel produs este minunat. Entuziasmul este contagios, de aceea ne vine să cumpărăm un produs doar pt că lui X îi place foarte mult. Dar s-ar putea ca lui X să îi placă complet alte lucruri decât îmi plac mie. Sunt persoane pe care le urmăresc online pentru estetica lor, pentru personalitatea lor, dar nu pentru recomandările lor. În acest caz nu vorbim de lipsa lor de sinceritate, ci de o diferență de gusturi.

 

  • Atunci când nevoile lor diferă complet de ale mele. Acest punct de aplică în zona de skincare cu excelență. Oricât de bună este o anumită rutină pentru o persoană, s-ar putea ca pentru mine să fie complet inutilă sau chiar problematică. De aceea este bine să cunoaștem nevoile noastre înainte de a cumpăra un produs de îngrijire a tenului pentru că lui Y i-a vindecat acneea (exemplul este aleatoriu, dar des întâlnit). Suntem diferiți și așa cum gusturile noastre diferă, așa și nevoile noastre diferă.

 

  • Doar pentru că acea persoană arată (sau pare să arate) perfect. Acesta este un subiect foarte important. De cele mai multe ori pe Instagram urmărim persoane pentru estetica lor. Realist vorbind, persoanele atrăgătoare conform standardelor limitate ale societății în care trăim au mai mulți urmăritori decât o persoană care nu se integrează în aceste standarde. Există excepții bineînțeles, dar regula de bază rămâne de cele mai multe ori în picioare. O adolescentă care o urmărește pe A (influencer aleatoriu) și vede că A are un corp perfect și o față fără nici o „imperfecțiune” ar putea crede că dacă îi urmează sfaturile lui A v-a arăta la fel. Logic, știm cu toții că nu este așa, dar ne mai mințim pe noi înșine din când în când. Motivul pentru care A are pielea „perfectă” poate să se datoreze geneticii sale, tratamentelor estetice pe care le face la cabinete medicale, unei rutine pe care s-ar putea să nu o împărtășească neapărat sau stilului ei de viață. În cea mai mare proporție se datorează geneticii. Vom observa de multe ori că persoane cu probleme ale pielii vor avea mult mai multe cunoștințe despre îngrijirea tenului decât cele cu un ten perfect. Pentru că atunci când te confrunți cu o problemă tinzi să cauți rezolvări. Asta nu înseamnă că persoanele cu piele perfectă ne mint, ci înseamnă că nu ar trebui să ascultăm de cineva DOAR pentru că are o piele care arată grozav. Este o idee mult mai bună să ascultăm de o persoană specializată în domeniu pe probleme specifice și de A să ascultăm când vine vorba de lucruri care țin de păreri despre produse, texturi, experiențe și așa mai departe. Recenziile sunt folositoare atunci când nu le folosim ca adevăruri absolute.

 

  • Atunci când postarea sau videoul este sponsorizat, iar acel produs nu este folosit uzual de către persoana în cauză. Am văzut acest fenomen foarte mult în zona de influenceri ai României. Nu sunt împotriva sponsorizărilor atâta timp cât acestea sunt declarate (cum este și legal). Mi se pare normal să existe conținut sposorizat, până la urmă acesta fiind și unul dintre principalele modalități de a obține venit atunci când ești influencer sau creator de conținut. Dar există o diferență imensă între sponsorizarea din partea unei companii pe care persoana o folosește și o recomandă oricum și sponsorizarea lipsită de context. Adică, dintr-o dată postez că dacă vrei și tu să arăți fresh, acest 3 produse de la R brand te vor ajuta. Eu nu am folosit R până acum, nu îți explic de ce am început să folosesc R azi, ci doar las postarea așa în vânt. Ea nu are context și nu are legătură cu realitatea mea. În schimb, eu folosesc de ceva vreme produsul D, îl testez, văd că îmi place, îl folosesc în conținutul meu, iar ulterior mă decid să colaborez cu brandul. Atunci și eu și urmăritorii mei avem un context. Sau poate fie, e un brand pe care nu l-am mai folosit până acum, dar îmi place ceea ce au de oferit, așa că explic un pic de ce am decis să lucrez cu acest brand. Această explicație trebuie să nu fie o poezie bine recitată, căci atunci ne întoarcem la problema inițială. Există multe moduri în care o sponsorizare poate prinde context și poate avea însemnătate, așa că tind să fiu mult mai atrasă de acelea.

 

  • Atunci când produsul promovat nu are nici o legătură cu zona de expertiză a acelui influencer. Adică: dacă ești dietetician (RD) voi asculta opiniile tale destul de atent legate de alimente, snacks și suplimente, dar nu voi asculta cu același entuziasm părerile tale despre makeup. Dacă ești fashion blogger voi asculta părerea ta despre materiale folosite, despre ținute, despre pantofi, dar nu despre suplimente alimentare. Bineînțeles că este posibil ca cineva să aibă cunoștințe în mai multe domenii, dar de obicei, fiecare persoană este specializată în una sau doua arii de expertiză. Aceste arii se pot și schimba în timp în funcție de studiile pe care le face o persoană pe parcursul vieții. Asta înseamnă că atunci când vrem să aflăm lucruri despre sănătate ascultăm medici, despre nutriție dieteticieni, despre piele esteticieni, dermatologi și chimiști. Asta nu înseamnă că nu putem urmări lifestyle bloggeri sau nu putem auzi păreri de la persoane fără expertiză. Acele păreri sunt forte valoroase în a vedea experiența avută cu un anumit produs, în a știi dacă este pe gustul nostru sau nu (vorbeam mai devreme despre influenceri cu gusturi similare cu noi). Pot fi de folos și pentru informații mai generale care sunt explicate simplist uneori, atâta timp cât sunt citate sursele corecte și trimiteri făcute către experți.

 

  • Atunci când produsul nu este în sfera noastră de buget sau cantitatea de produse nu are logică în contextul nostru. Un influencer va încerca enorm de multe produse pentru că aceasta îi este meseria. S-ar putea să dețină multe produse pe care noi nu ni le putem permite și s-ar putea să aibă o colecție de machiaj mai mare decât un makeup artist. Asta nu înseamnă că noi avem nevoie de acele lucruri. Cu siguranța nu avem nevoie de același număr de produse. Este ușor să intrăm in FOMO (fear of missing out), dar trebuie să reținem că acest consumerism exagerat nu ne va face viața mai frumoasă, poate chiar opusul.

 

  • Atunci când o postare este sponsorizată, dar acest lucru nu este declarat. De obicei acest lucru este evident și nu cred că este necesar să explic de ce îmi provoacă o pierdere a încrederii imediată.

 

Acestea fiind spuse de ce totuși sunt persoane pe care le urmăresc și părerea cărora o iau în considerare? Nu ca adevăr absolut, dar ca o părere ce cântărește un pic în alegerile mele. Când poți avea încredere într-un influencer?

 

  • Atunci când acea persoană a dat dovadă de integritate. Ce înseamnă acest lucru? E un comportament mai complex, dar include argumente logice, păreri atât pozitive cât și negative referitoare la branduri discutate în conținut, declararea clară a sponsorilor ș.a.m.d.

 

  • Dacă gusturile acelui influencer se potrivesc foarte mult cu gusturile mele. Sunt persoane pentru care știu clar că produsele pe care le-am cumpărat în funcție de recomandarea lor au fost foarte potrivite pentru mine. Astfel, știu că dacă lor le place un produs foarte mult, s-ar putea să îmi placă și mie. Nu este o garanție, dar este o probabilitate mai mare.

 

  • Atunci când persoana are fie argumente și surse științifice în spatele opiniilor, fie expertiză în domeniu, fie ambele. Este uneori dificil să verificăm sursele unei persoane, de aceea cu cât sunt mai multe condiții împlinite, cu atât informația este mai sigură.

 

  • Atunci când persoana se confruntă cu o problemă foarte similară cu a mea în contextul meu. Nu voi lua soluția lor ca fiind soluția mea, ci voi lua acea soluție ca o posibilitate în alegerile mele în funcție de restul contextului. Dacă soluția se potrivește și contextului meu perfect și nu este împotriva unei recomandări medicale de exemplu, sau împotriva unei valori personale este posibil să o încerc.

 

  • Atunci când multe persoane din același domeniu sunt de acord asupra unui produs. Dacă 5 makeup artiști pe care îi respect vorbesc despre X fond de ten cu încântare este foarte posibil să îl încerc.

 

Aș vrea să închei cu ideea cu nu există adevăruri absolute atunci când vorbim de experiențele personale. Nu există garanții atunci când cumpărăm un produs nici dacă îl cumpărăm la recomandarea celei mai dragi persoane. Nici extrema cealaltă în care nu avem încredere în nimeni nu este o soluție. La fel cum în viața de zi cu zi întâlnim multe tipuri de persoane, așa o vom face și online. Când poți avea încredere într-un influencer ține de conștientizarea lumii în care trăim. Atâta timp cât realizăm că alegerile se fac în funcție de multiple aspecte și nu ne lăsăm influențați la modul extrem de către persoanele pe care le urmărim online vom fi bine.

Leave a Reply